اگر برای اولین بار است که می خواهید گیتار خریدن را تجربه کنید، این تجربه (مخصوصا برای قشر جوان) بسیار هیجان انگیز و شیرین است.
وقتی وارد بازار می شویم و هیچ دانشی از اینکه چه سازی خوب هست یا بد را نداریم، دچار سرردگمی و ابهام میشویم. زیرا مدل ها و قیمت ها انقدر متنوع و گسترده هستند که نمی دانیم کدام یک را انتخاب کنیم. این موضوعی است که ذهن بسیاری از هنرجویان و مبتدیان را به خود مشغول ساخته است.
در اینجا ما به شما یک سری نکات عمومی را خواهیم آموخت، امیدوارم که در خرید ساز گیتار بتواند به شما کمک کند.
در هنگام خرید گیتار توجه به چه نکاتی مهم است؟
در هنگام خرید گیتار توجه به این قسمتها مهم است:
- جنس چوب بکار رفته در بدنه ی گیتار(که شامل صفحه ی روئی گیتار، صفحه ی پشت و بدنه ها میباشد)
- دسته ی گیتار(نباید هیچ گونه خمیدگی و تاب داشته باشد.)
- محل اتصال دسته ی گیتار به کاسه ی گیتار (هیچ درز و شکافی حتی به میلیمتری نباید در آن مشاهده شود.)
- خرک
- اکشن(فاصله ی سیم ها تا فرت باید کم باشد)
- بریج(از مهمترین قسمت ساز می باشد، زیرا بیشترین فشار روی این قسمت است.)
- گوشی های کوک گیتار
- صدای سیم ها(اینکه صدای گز نداشته باشد)
- فرت ها(فرت ها نباید لق باشد)
- پل گیتار
مهمترین عامل در انتخاب گیتار
مهم ترین عامل در انتخاب گیتار، جنس چوب بکار رفته در بدنه ی گیتار میباشد. جنس چوب به کار رفته در گیتار، نقش بسیار مهمی را در تولید صدای شفاف و هارمونی بهتر ایفا می کند. صدای گیتار ارتباط مستقیمی با چوب بکار رفته در ساختمان ساز گیتار دارد.
در اکثر مواقع شرکتهای سازنده ی گیتار به جا ی چوب، از تخته ی سه لایه در ساخت گیتار استفاده می کنند. تخته ی سه لایه، تشکیل شده از چند ورق چوبی است که روی هم پرس می شود و اصلا برای استفاده در بدنه ی گیتار مناسب نیست. بهترین گیتار، گیتاری است که از خود چوب ساخته شده باشد.
نحوه ی تشخیص چوب از تخته ی سه لایه
سوال مهمی که در این جا برای ما پیش می آید این است که از کجا متوجه شویم که یک گیتار از چوب ساخته شده است یا از تخته ی سه لایه. در این جا چند روش به شما خواهیم آموخت.
روش اول: اینکه در گیتارهای خوب و گران قیمت از چوب یکپارچه استفاده نشده است. اگر به پشت یک گیتار خوب، نگاه کرده باشید متوجه خواهید شد که یک خط در وسط صفحه ی گیتار وجود دارد. مثل اینکه، صفحه ی گیتار به وسیله ی این خط به دو قسمت مساوی تقسیم شده باشد.
گیتارهایی که از تخته ی سه لایه درست شده باشند، این خط رو ندارند و به صورت یکپارچه است. بدین صورت که تخته را به صورت گیتار برش داده و در ساخت گیتار از آن استفاده می کنند. این قضیه در مورد صفحه ی روئی هم صدق می کند.
روش دوم: از روی دسته ی گیتار می توان به این قضیه پی برد که یک گیتار از چوب است یا از تخته ی سه لایه.
دسته ی گیتار را که نمی توان از تخته ی سه لایه ساخت، بنابراین ازچوب ساخته شده است. پس مسلما وزنش سنگین تر از وزن بدنه ی گیتار است. ما می توانیم دستمان را زیر دسته ی گیتار(محل اتصال دسته به کاسه ی گیتار) قرار دهیم، اگر متوجه شدیم که دسته ی گیتار سنگین تر است و گیتار از سمت دسته شروع به افتادن میکند، متوجه می شویم که در بدنه ی ساخت این گیتار از تخته ی سه لایه استفاده شده است و چوب نیست.
روش سوم: از صفحه ی روئی گیتار(sound board) هم می توان به این قضیه پی برد که یک گیتار از چوب است یا تخته ی سه لایه.
معمولا گیتارهایی که از چوب ساخته شده باشد، همان طرح و رنگ چوب را برای صفحه ی روئی انتخاب میکنند. اما گیتارهایی که از تخته ی سه لایه درست شده باشند، از طرح ها و برچسب های مختلفی برای روی صفحه استفاده می کنند.
مهم ترین قسمت بدنه ی گیتار،همان صفحه ی روئی گیتار می باشد. زیرا زمانی که به سیم ها ضربه وارد می کنیم، این ارتعاش سیم ها به صفحه ی صدا(sound board) منتقل می شود، صفحه ارتعاش پیدا می کند و صدای تولید شده از طریق سوراخ صفحه به گوش می رسد.بنابراین چوب به کار رفته در صفحه ی روئی نقش به سزایی را در تولید هارمونی بهتر ایفا می کند.
اگر دقت کرده باشید،گیتارهایی با بدنه ی رنگی(بنفش، صورتی، آبی) و برچسب های متفاوت دارای صدای بی کیفیتی هستند و این به دلیل همان رنگها و پرداختهای بی کیفیت روی بدنه هستند.
بعد از اینکه تشخیص دادید که یک گیتار از چوب هست یا تخته ی سه لایه، به بررسی قسمت های دیگر می پردازیم. تمام قسمتهای گیتار را به دقت چک میکنیم. هیچ شکستگی و آسیب دبدگی در گیتار نباید مشاهده شود. به خرک و محل اتصال دسته ی گیتار به ساز بسیار دقت کنید. از زوایای مختلف دسته ی گیتار را مورد بررسی قرار دهید که انحنا نداشته باشد.
سخن آخر
بعد از بررسی ظاهر گیتار دو مورد پایانی باقی میماند که شامل اکشن و صدای ساز میباشد. این یک بحث تخصصی است و تشخیص این دو مورد بهتر است توسط یک استاد یا یک فرد خبره صورت گیرد.هر چه اکشن یک ساز کمتر باشد، نواختن آن راحت تر است و هم چنین صدای آن شفاف تر است. سیم ها نباید گز داشته باشند. یعنی زمانی که روی سیم ها می کشید نباید نویز اضافی شنیده شود.
مدلهای زیادی را تست کنید تا متوجه شوید کدام گیتار مناسب شماست و در پایان اینکه بهتر است با یک فرد متخصص و نوازنده برای خرید ساز بروید.
کدام یک را بخرم ساز نو یادست دوم؟
در بیشتر مواقع این سوالی است که ذهن بسیاری از هنرجویان را به خود مشغول ساخته است که گیتار نو بخریم یا دست دوم. اگر می خواهید گیتار دست دوم را خریدازی کنید، بهتر است گیتاری از نوع برندها را خریداری کنید.
چنانچه میدانید سایر وسایل مصرفی،تاریخ انقضا دارند، در مورد چوب گیتار برعکس این قضیه صدق میکند. با گذشت زمان صدای ساز بهتر و شفاف تر شنیده میشود. این نشان از این است که در ساخت این ساز از متریال های خوبی استفاده شده است.
فرقی ندارد که میخواهید ساز نو بخرید یا دست دوم،آنچه در این جا مهم به نظر میرسد این است که ظاهر و جزئیات ساز سالم باشد. به جزئیاتی مانند محل اتصال دسته ها به کاسه گیتار(اینکه هیچ درز و شکافی وجود نداشته باشد) و هم چنین به دسته ی گیتار (اینکه انحنا چه به سمت داخل،چه به سمت بیرون نداشته باشد)، خرک ها و فرت ها و اکشن ساز توجه شود.
همانطور که برای خرید ماشین دست دوم یا هر وسیله ی دست دوم دیگری، نیاز به یک فرد قهار و کار بلد میباشد، در مورد ساز هم این قضیه صدق میکند. اگر فرد خبره ای را نمیشناسید، ساز نو خریداری کنید.
مهم ترین مزایای خرید ساز دست دوم
چوب دز اثر گذر زمان و تغییر دما و رطوبت ممکن است دچار ترک خوردگی یا پیچیدگی یا مشکلاتی از این قبیل شود. اما گیتار دست دومی که مدتی است از عمر آن گذشته، در معرض سرما و گرما قرار گرفته و مدتی با آن کار شده است و هم چنان اتفاقی برای آن نیافتاده است، این نشان از جنس خوب چوب گیتار می باشد. اگر میخواست دچار مشکل شود ، در مدت زمان طی شده این اتفاق برایش میافتاد. در واقع این مهم ترین مزایای خرید ساز دست دوم است.
یکی دیگر از مزایای ساز دست دوم این است که ازلحاظ اقتصادی ، ضرر مالی زیادی را متحمل نخواهید شد. زیرا در زمان فروش میتوانید ساز را به همان قیمتی که خریده اید بفروشید. اما در مورد ساز نو چنین چیزی صدق نمی کند. در زمان فروش ساز نو، حداقل 30 درصد از قیمت اولیه را کسر می کنند.
پرفروش ترین گیتار برند یاماها،مدل c70
گیتار یاماها از معروفترین برندهای تولید کننده ی گیتار می باشد و c70 یکی از محبوب ترین گیتارها ی آموزشی برای هنرجویان می باشد. یاماها c70 نه تنها توجه هنرجویان مبتدی، بلکه توجه افراد حرفه ای را به خود جلب کرده است. این به دلیل کیفیت بالا ، صدای شفاف و هم چنین قیمت مناسب این ساز میباشد. این گیتار در اندونزی ساخته می شود.
قیمت مناسب این ساز (در مقایسه با قیمت سایر سازها ی موجود در بازار)، بعضی ها را دچار اشتباه کرده است. عده ای از افراد فکر می کنند که قیمت پائین ساز، دلیل بر بی کیفیت بودن ساز است. در صورتیکه این مطلب در مورد یاماها c70 صدق نمی کند.
گیتار یاماها c70 یک گیتار آگوستیک، سایز 4/4 و فول سایز می باشد و مناسب جوانان و بزرگ سالان است.هم چنین وجود چوب صنوبر بر روی صفحه روئی، باعث زیباتر شنیده شدن صدای ساز می شود. به دلیل وجود چوب مرانتی در کناره ها و پشت گیتار، باعث قدرت انتشار بیشتر صدا می شود. جنس چوب دسته از جنس ناتو می باشد و قسمت دسته به گونه ای طراحی شده که بسیار خوش دست می باشد. قسمت فرت بوردها از چوب رزوود پوشانده شده است. هم چنین در ساخت خرک و شیطانک از پلاستیک استفاده شده است. البته در گیتارهای حرفه ای این قسمت از استخوان ساخته می شود.
اکشن پائین این مدل ساز باعث شده که نواختن نت ها راحت تر صورت بگیرد و هیچ گونه گز نداشته باشد(نویز اضافی شنیده نمی شود)
یکی از ویژگی های بارز گیتار یاماها c70، دوام کوک در طولانی مدت است و در پایان باید بگویم که این مدل گیتار با قیمتی مقرون به صرفه ی اقتصادی و تن صدای خوب، پاسخگوی نیاز شما از مبتدی تا حرفه ای شدن می باشد.
منبع: موزیکال آکادمی