اجرای تکنیک های ملودی در گیتار (پاپ)، باعث میشه که ملودی زیباتر و حرفه ای به گوش برسد. تکنیک های ملودی نقش بسیار مهمی را در حرفهای تر نواختن ملودی ایفا میکند . در واقع وجه تمایز یک نوازنده ی عادی از نوازنده ی حرفهای، اجرای تکنیک های ملودی است . تکنیک های ملودی بیشتر احساسی است و این که در کجای ملودی این تکنیک ها اجرا شود ، بستگی به احساس شما دارد . در واقع این شما هستید که تشخیص میدهید کدام تکنیک در کجای ملودی پیاده شود (اجرا شود). در اینجا می خواهیم با شایعترین و رایج ترین تکنیک های ملودی آشنا شویم. با ما همراه باشید.
در ابن پست میخواهیم با سه تکنیک ویبره/ تریل/ اسلاید آشنا شویم.
تکنیک تریل چگونه اجرا می شود؟
تکنیک تریل جزء تکنیکهای زیبا نوازی در موسیقی است . برای اجرای تکنیک تریل ابتدا نت اصلی را با انگشت اشاره گرفته و با دست راست ( همون دستی که پیک رو میزنیم ) همان سیم را به صورت پی در پی و متناوب و با سرعتی زیاد ( سرعتی بالاتر از tempo قطعه )اجرا میکنیم . ارزش زمانی تریل به اندازه ی ارزش زمانی نت اصلی میباشد .
هر چه تریل به صورت ریزتر و با سرعت بالاتری اجرا شود قطعه زیباتر به گوش میرسد .البته سرعت اجرای تریل بستگی به سلیقه و احساس نوازنده دارد .
تکنیک ویبره چگونه اجرا می شود؟
یکی از مهم ترین تکنیک ها برای زیباتر شنیده شدن قطعه ها اجرای همین تکنیک ویبره است . ویبره به معنی ایجاد لغزش یا همون لرزش بر روی یک نت میباشد .
برای اجرای تکنیک ویبره ابتدا نت اصلی را میزنیم بلافاصله بعد یک لرزش روی نت ( با همون دست چپ که نت را گرفته ایم ) وارد میکنیم و این لغزش باعث ایجاد صدای زیبایی میشود .
در اینجا منظور ما از لرزش یا لغزش فشاری است که روی نت اعمال میکنیم . این لرزش میتواند آهسته یا با سرعت انجام شود (بستگی به احساس نوازنده دارد).
ارزش زمانی ویبره به اندازه ی ارزش زمانی نت اصلی میباشد . برای اجرای تکنیک ویبره نیازی به فشار بیش از اندازه بر روی یک نت نیست .به همون اندازه که باعث ایجاد لرزش بر روی یک نت باشد کافی است.
تکنیک اسلاید در گیتار
تکنیک اسلاید آسانترین و ساده ترین تکنیک در ملودی گیتار است. تکنیک اسلاید را حتی هنرجویان مبتدی هم می توانند اجرا کنند و در آن موفق باشند. در ابتدا بهتر است که معنی اسلاید را بدانیم. اسلاید یعنی سر دادن (همون سرسره).
ما اسلایدهای مختلفی را داریم. اما در این جا با یکی از مهم ترین و پر کاربرد ترین اسلایدها می خواهیم آشنا شویم.
تکنیک اسلاید چگونه اجرا می شود؟
در ابتدا نت هدف را مشخص میکنیم، بعد انگشت را روی یک یا دو فرت قبل از نت هدف می گذاریم و انگشت را به سمت نت هدف سر می دهیم. یعنی در ابتدا انگشت را روی دو فرت قبل از نت هدف می گذاریم، آن سیم را اجرا میکنیم (حالا چه با انگشت، چه با پیک)، و بعد انگشتمان را به سمت نت هدف می کشیم.
در این مدل اسلاید از نت بم به سمت نت زیر می آئیم.تکنیک اسلاید را نه تنها می شود قبل از نت هدف اجرا کرد، بلکه به صورت برگشت هم امکان پذیر است.
چند پیشنهاد برای تمرین تکنیک اسلاید
برای شروع تمرین تکنیک اسلاید بهتر است، ابتدا با انگشت 1 و هم چنین دو فرت دو فرت شروع کنید. بعد از اینکه با انگشت اول خوب تمرین کردید میتوانید با انگشت 2، 3 و 4 تمرین را ادامه دهید.ما حتی می توانیم اسلایدها را سه فرت یا حتی بیشتر تمرین کنیم.
فرض کنید می خواهیم از فرت 5 سیم اول به سمت فرت 7 سیم دوم برویم.بدین ترتیب که ابتدا انگشت 1 را روی فرت 5 سیم اول می گذاریم، آن سیم را می زنیم، بعد آن انگشت را به سمت فرت 7 سیم اول سر می دهیم(می کشیم).
بعد از این که اسلاید را قبل از نت هدف تمرین کردید حالا اسلاید را بعد از نت هدف تمرین کنید.
این تمرین ها باعث می شود که کنترل انگشتها و کنترل تکنیک اسلاید را داشته باشید. مثلا در هنگام اجرا اگر خواستید دو فرت، سه فرت یا حتی بیشتر اسلاید دهید، انگشتتان جلوتر یا عقب تر از نت اصلی قرار نگیرد و بتوانید اسلاید را در هر طولی از دسته ی گیتار اجرا کنید.
چند نکته که در اجرای تکنیک اسلاید باید به آن توجه کرد
-
- برای اجرای تکنیک اسلاید در ملودی ها زیاده روی نکنید. یعنی در ملودی ها بیش از حد از این تکنیک استفاده نکیند.
- یادتان باشد در هنگام اجرای تکنیک اسلاید، فشاری که روی سیم وارد می کنید، یکسان باشد. یعنی از زمانی که انگشت را چند فرت قبل یا بعد از نت هدف می گذارید، تا زمان سر دادن به سمت نت هدف،فشار ثابتی روی سیم باشد.
- اینکه چند فرت قبل یا بعد از نت هدف شروع به اسلاید کنید، بستگی به احساس نوازنده دارد.
منبع: موزیکال آکادمی